Ultimate Frisbee

Ultimate frisbee is een veldsport die zowel binnen als buiten gespeeld kan worden. Het is een teamsport, afhankelijk van de leeftijd speel je bij de jeugd met 4 tegen 4 , of 5 tegen 5 spelers. Ook afhankelijk van je leeftijd is de afmeting van het veld, bij volwassenen is het veld 37 bij 100 meter, de jeugd speelt op een (veel) kleiner veld.

Het is de bedoeling de frisbee in de eindzone van de tegenstander te vangen. Spelers mogen niet lopen met de frisbee, zij mogen de frisbee maximaal 8 seconden vasthouden en er is geen lichamelijk contact toegestaan. Ultimate is het ultieme voorbeeld van fairplay, er is namelijk geen scheidsrechter en de spelers zijn daarmee zelf verantwoordelijk voor het goede spelverloop.

De frisbees die in het ultimate spel worden gebruikt wegen 175 gram en hebben een diameter van 27,5 cm. Er zijn verschillende merken die zijn goedgekeurd door de WFDF (World Flying Disc Federation) als officiƫle wedstrijdschijf.

Er zijn in meer dan zestig landen federaties of nationale bonden en clubs voor de frisbeesport en/of ultimate, wereldwijd ongeveer 7 miljoen spelers (95% in Noord-Amerika) en veel nationale en internationale competities. De Nederlandse Frisbee Bond heeft ongeveer 1100 leden verdeeld over 30 verenigingen en bestaat sinds 1979.

dank aan wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Ultimate_frisbee